Promjene u tijelu nakon što prestanete pušiti

Počinjete kao slučajno, pomalo biti cool u društvu, pomalo da se ruke nečim zabave, radi prijatelja, da bi impresionirao djevojke, da se izliječi nervoza na studiju, poslu... A onda, svaka priča kreće u istom pravcu. Pokušaji, neuspjeh, opravdanja, pokušaji, neuspjeh, obećanje sebi, neuspjeh, obećanje porodici, neuspjeh, pokušaji, pokušaji, pokušaji...

Kako zaista prestati pušiti i šta se to u tijelu dešava u prvom satu, danu, sedmici, mjesecu nakon prestanka pušenja.

Ispovijest pušača

Do aprila 2009., probao sam razne nikotinske terapije da prestanem pušiti – Zyban, žvake, flastere, ali bezuspješno. Kasnije sam čuo za Champix, lijek koji direktno rad sa određenim neurotransmiterima u mozgu. Program koji oni nude dozvoljava va da pušite normalno sedmicu dana uz Champix, onda eliminišete cigarete i nastavite sa programom od nekoliko mjeseci.

Kao i sa ostalim programima prestanka pušenja, i u ovom nisam uspio. To me je natjeralo da prestanem sa svim, i cigaretama i raznim terapijama. Najvažnije, postavio sam sebi kratak cilj: Deset dana bez jedne molekule nikotina u tijelu, da bar prevaziđem hemijski dio moje ovisnosti, a zatim krenem ispočetka sa novom procjenom. Tih deset dana su bili kao pakao, ali sam skupio snage da ih izdržim i tad je krenuo moj proces prestanka.

Prvo posustajanje

Moja žena je prestala pušiti prije 25 godina. Ponekad poklekne u stresnim situacijama, pa uzme cigaretu, ali  dalje je sposobna da ih ograničeno uzima. Prošlo ljeto smo bili na jugu Francuske nekoliko sedmica. Tad nisam pušio od aprila. Jedno poslijepodne, nakon ugodnog obroka, francuski par do nas je zapalio cigaretu. Iznenada, i moju ženu i mene je „udario“ isti impuls. Uzeli smo cigarete, što je dovelo do grižnje savjesti, nakon čega sam mislio da je moj proces prestanka pušenja gotov. Moj izbor je bio ili vratiti se pušenju – uz ponovno pokretanja procesa prestanka nekad u budućnosti, ili izjasniti se da će ovaj put biti drugačije. Što bi značilo da bi ovo posustajanje bilo samo mali korak nazad u dugoročnom neprekidnom procesu. Znao sam da nastavak prestanka neće uroditi plodom, jer lišavanje od nečeg nikad nije bio moj stil. Stoga, sam postavio dugoročne ciljeve koje su se činili više realistični:

a) NE VRAĆAJ se regularnom pušenju
b) prepoznaj i priznaj da će posustajanja često dolaziti
c) nauči kako kontrolisati zasićenja i posustajanja i kako nastaviti naprijed.

Upravljanje i kontrolisanje posustajanja

Ovo je najvažnija i najkontroverznija komponenta moje avanture. Uočio sam da ne uspijeva svakom, ali je meni uspijevalo. Naravno da se suprotstavljam padovima, ali također znam da su zasad neizbježni. kad pokleknem, nastojim ostati pozitivan gledajući dosadašnji napredak, da ne se ne vratim regularnom pušenju. Kupim pakovanje i uzmem cigaretu, i nakon toga ostalo pakovanje uništim. Naučio sam da, ako ostavim ostatak cigareta u kući, vremenom ću i njih uzeti. Uz to, cijene cigareta rastu, pa mi je i to motiv kad jednom pokleknem, da ne pokleknem opet. Zadnju godinu, moja posustajanja su zavisila od stresnih situacija, ali sam ih uspio kontrolisati. Naučio sam da je važno da budem pozitivan o stvarima koje sam već ostvario. Negativnosti se treba suprotstaviti. Meni su govorili da to što sam postigao nije prestajanje, nego odgađanje pušenja na nekoliko sedmica. Možda se može i tako to gledati, ali je za mene to bolje gledati kao uspjeh. Vremenom sam postao uvjeren da se nikad neću vratiti redovnom pušenju, ali prihvatam činjenicu da još nisam uspio da eliminišem sva moguća posustajanja i prepreke. Vjerujem da hoću vremenom, i to je moj konačan cilj i nagrada. U međuvremenu, bez obzira ko se ne slagao sa mnom, sebe ću smatrati kao prošlog pušača.

Mislim da je jedan od glavnih razloga zašto je teško prestati pušiti to što se koristi od prestanka čine tako daleko. Slijedi  lista efekata koji su se odvijali vremenski u procesu prestanka pušenja, i kako oni utječu na tijelo odmah.

  • za 20 minuta krvni pritisak će se spustiti u normalu.
  • za 8 sati nivoi karbonmonoksida (toksični gas) u krvi će pasti za pola i nivoi oksigena će se vratiti u normalu.
  • za 48 sati smanjiti će se šanse da dobijete srčani udar. Sav nikotin će napustiti tijelo. Vratiti će vas se čulo za okus i miris na normalne nivoe.
  • za 72 sata bronhijalne cijevi će se opustiti i povećat će se nivoi energije.
  • za 2 sedmice će se povećati cirkulacija i poboljšavati će se narednih 10 sedmica.
  • za 3 do 9 mjeseci problemi kašlja, teškog disanja će prestajati, jer će se povećati kapacitet pluća za 10%.
  • za godinu dana će rizik od dobijanja srčanog udara pasti za pola.
  • za 5 godina rizik od moždanog udara će se vratiti na nivo kao kod nepušača.
  • za 10 godina rizik od raka pluća će se vratiti na nivo nepušača.
  • za 15 godina rizik od srčanog udara će biti na nivou kao kod nepušača.

Imate mnogo pozitivnih stvari na koje trebate misliti, naravno ako na vrijeme prestanete pušiti.

face