3 stvari koje nas najviše bune kad je riječ o šećeru

Neumjerenost u jelu prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu.

Što je to sa šećerom?

Sve češće se ponavljaju upozorenja o štetnosti šećera i savjeti stručnjaka kako ga je potrebno izbjegavati.

No, zašto je to tako i koliko je zapravo šećer zaista štetan po naše zdravlje?

Neumjerenost u jelu prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu. Nedavna istraživanja pokazala su da veći utjecaj na to ipak ima unos šećera nego prekomjerna količina hrane.

Svakih dodatnih 150 kalorija na dan koje osoba unese iz šećera povećava rizik od dijabetesa za jedan posto, čak i uz kontrolu tjelesne težine, tjelovježbu i kontrolu prehrane.

Veće količine šećera utječu i na zdravlje srca. Rezultati istraživanja provedenog na JAMA Internal Medicin centru pokazali su da veći unos šećera u organizam ima za posljedicu dvostruko veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Neke vrste šećera su manje štetne

Šećera ima u voću, povrću i mliječnim proizvodima i ti su šećeri zdraviji od onih koji se dodaju raznim proizvodima kako bi im se poboljšao okus. Riječ je o koncentriranim šećerima, uglavnom bez hranjivih tvari. Med i javorov sirup sadrže vitamine i minerale, ali i pak sadrže veće količine šećera u malim količinama.

Čitajte deklaracije

Većina industrijskih prerađenih namirnica sadrži dodatni šećer. Čitajte deklaracije proizvoda i provjerite koliko je i kojeg šećera ili zaslađivača sadržano u određenom proizvodu prije kupnje.

"Prirodno" ne znači i bez šećera

Rijetko tko od nas pojede velike količine voća i na taj način u organizam unese veće količine šećera, ali kada je riječ o sokovima i sušenom voću, to je "druga pjesma". Umjetni voćni sokovi "bombardirat će nas" šećerom, ali nam neće dati vlakna koja su nam potrebna za kvaitetniju probavu. To za posljedicu ima taloženje kalorija u masnoće. Količina šećera u jednoj šalici svježeg voća jednaka je količini šećera u pola šoljice prirodnog soka te jednoj četvrtini šoljice sušenog voća.

face