Ljekovita svojstva Dunje

Već su Grci i Rimljani kod proljeva i crijevnih bolesti cijenili ljekovitu moć dunje. U nekim se zemljama i danas često koristi, osobito za liječenje crijevnih tegoba kod djece. Njezine sluzi postaju sve važnije u pripravcima za njegu kože. 

DROGA: Kao droga koriste se osušene sjemenke zrelih plodova, koje čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Katkad se u narodnoj medicini koriste i osušeni ili svježi listovi.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Uzgaja se u vrtovima.

SRODNE VRSTE: Jabuka (Malus domestica Borkh.) je srodnik dunje. Jabuke su važne ne samo kao zdravo voće nego i zbog svog izrazito ljekovitog djelovanja. Osim velike količine vitamina, mineralnih tvari, šećera i različitih organskih kiselina, plodovi sadrže mnogo pektina, ponešto trjeslovina te salicilnu kiselinu. Malo je boljih i prirodnijih sred¬stava za redovito čišćenje crijeva od dviju dobro prožvakanih jabuka, ujutro na prazan želudac. Iako ta tvrdnja izgleda proturječno, jabuka je dobro sredstvo i za liječenje proljeva. U tom slučaju jabuku sitno naribamo i ostavimo da odstoji, dok posmeđi. Najvažnije su aktivne tvari pektini. Dok se stanje ne poboljša, konzumiramo do kilogram i pol jabuka na dan, bez ikakvih dodataka. Ribanu jabuku s velikim uspjehom koristimo kod djece. Osušene kore jabuke i kriške odličan su dodatak raznim voćnim i domaćim čajevima.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Sjemenke dunje u sjemenskoj ovojnici sadrže do 22% sluzi topivih u vodi. Plod sadrži velike količine šećera (osobito fruktoze), organskih kiselina, pektina i vitamina.

DJELOVANJE I UPORABA: Sluzi djeluju kod upala usne šupljine i ždrijela te ublažavaju bolove. U sjemenkama ima podosta glikozida amigdalina, zato ih zdrobljene ne koristimo. Sluzi od sjemenaka koristimo kod raspucalih usana, opeklina, dekubitusa i u brojnim kremama i mastima za njegu kože. Čaj je prikladan za pranje i obloge, pri čemu čekamo da se koža osuši i prekrije sluzima. Koža tako čuva prirodnu vlažnost i ostaje elastična i meka. Kod proljeva, plodovi zatvaraju, slično kao jabuka, ponajviše stoga što sadrže znatne količine trjeslovina. U narodnoj je medicini za liječenje proljeva u dojenčadi i djece omiljen čaj od listova.

PRIPRAVCI:
ČAJ: Jednu čajnu žličicu cijelih osušenih sjemenki 6 sati držimo u hladnoj vodi. Prije konzumiranja čaj grijemo. Pijemo ga više puta na dan, po jednu šalicu.

Od jedne čajne žličice svježih ili suhih listova spravljamo oparak koji treba odstajati 15 minuta. Nezaslađen čaj djeci dajemo žlicom.

KOZMETIKA: Dunjine sluzi koristimo kod nečiste kože, svrbeža, kod suhe kože.

face