Nema bolje hrane od ove tijekom jeseni

Temperature su sve niže, ali izbor proizvoda koji su nam na raspolaganju sve je veći. Te su namirnice u ovo doba godine dostupne u vrtu, trgovinama, na tržnicama...

 Temperature su sve niže, ali izbor proizvoda koji su nam na raspolaganju sve je veći. Te su namirnice u ovo doba godine dostupne u vrtu, trgovinama, na tržnicama...

Jabuke

Jabuke se preporučuju kako u prirodnom, tako i u nekom od kulinarskih oblika, primjerice kolaču, kompotu ili pekmezu od jabuka. Obavezno jedite i koru jabuke jer sadrži vrlo zdrave flavonoide. Ovo je voće puno antioksidanasa te sadrži četiri grama dijetalnih vlakana po porciji. Sezona im je od kolovoza do studenoga.

Prokulica

Dobro pripremljene prokulice imaju božanski okus. Same po sebi imaju blag, pomalo gorkast okus, ali određeni umak okus će im itekako poboljšati. Zdrave su jer pola šalice prokulica sadrži više vitamina K od predviđene dnevne doze. Dobar su izvor folne kiseline i željeza. Sezona im je od rujna do ožujka.

Peršin

Iako ovo povrće može sličiti mrkvi, peršin je svjetlije boje i slađeg okusa. Dodajte ga u jela s rižom i krumpirom ili korijen propasirajte te stavite u juhu i umak. Peršin je bogat kalijem i dobar je izvor vlakana. Sezona mu je od listopada do travnja.

Kruške

Sladak i sočan okus čini ovo voće neodoljivim. U raznim receptima mogu pridonijeti ​​nevjerojatnom okusu. Probajte ih peći ili poširati. Dobar su izvor vitamina C i sadrže četiri grama vlakana po porciji. Sezona im je od kolovoza do veljače.

Bijela repa

Može se kiseliti kao i kupus. No, možete je dodati u složence ili propasirati s mrkvom i napraviti slatku juhu. Sadrži betakaroten i vitamin C. Dobar je izvor vlakana. Sezona joj je od listopada do travnja.

Cvjetača / Karfiol

Idealna je kao zimski prilog. Odlično je kad je napravite na pari, ali isto je tako možete izmiksati i dobiti finu teksturu poput pire-krumpira. Isto tako, možete je staviti u juhu. Cvjetača štiti od raka, snižava kolesterol i izvrstan je izvor vitamina C. Sezona joj je od rujna do lipnja.

Buča / Tikva

Za razliku od tikvica, zimska buča ima finu teksturu i sladak okus. Zbog debele kore možete je čuvati mjesecima. Okus ćete joj dodatno popraviti dodate li malo cimeta ili đumbira. Sadrži omega-3 masne kiseline i odličan je izvor vitamina A. Sezona joj je od listopada do veljače.

Bundeva

Sladak okus i vlažna tekstura čine je idealnom za pite, kolače, pa čak i puding! Bogata kalijem, vlaknima i dobar izvor vitamina B. Sezona joj je od listopada do veljače.

Slatki krumpir (batat)

Ima bolji sastav od običnog krumpira i hranjiviji je. Pokušajte ga peći – ima izvrstan okus i na taj način zadržava više vitamina nego kad ga kuhate. Odličan je izvor vitamina A i dobar izvor željeza. Djeluje i protuupalno. Sezona mu je od rujna do prosinca.

Repa

To korjenasto povrće izvrsna je alternativa za rotkvice i kupus. Da biste poboljšali okus ovog povrća, možete dodati komorač, krušne mrvice, pa čak i smeđi šećer. Lišće repe ima okus sličan gorušici. Lako se kuha i bogata je hranjivim tvarima. Korijen je dobar izvor vitamina C, a listovi su odličan izvor vitamina A, K i folata. Sezona joj je od rujna do travnja.

Nar

Ovo kiselkasto voće prepuno je antioksidansa. Sok je dobra baza za marinade, a sjemenke se mogu dodati salatama kako bi pojačale okus. Istraživanje provedeno na UCLA pokazalo je da narov sok ima višu razinu antioksidansa od crnog vina. Dobar je izvor vitamina C i folne kiseline. Sezona mu je od kolovoza do prosinca.

Datulje

Ova bliskoistočna delicija je slatko voće i izvrstan dodatak varivima i desertima. Osim toga, možete ih puniti vrhnjem ili bademima. Imaju nizak udio masnoća, dobar su izvor vlakana i kalija. Sezona im je od rujna do prosinca.

Kivi

Dat će tropski okus jelu. Odličan je pomiješan s jagodama, dinjom ili narančom, a može se kombinirati i s ananasom. Sadrži više vitamina C od naranče i dobar je izvor kalija. Sezona mu je od rujna do ožujka.

Grejp

Oštar okus grejp čini drugačijim od ostalog citrusnog voća. Dodajte ga miješanom zelenom povrću, kombinirajte s avokadom i škampima ili uživajte u čaši svježe iscijeđenog soka bogatog antioksidansima. Iznimno je bogat vitaminom C i dobar izvor likopena. Sadrži pektin, koji se pokazao kao dobar u snižavanju kolesterola. Sezona mu je od rujna do travnja.

Mandarine

Mali i slatki plodovi pravo su osvježenje u jesenskim receptima. Kombinirajte ih s bademima, datuljama i medom. Pomiješajte njihov sok s uljem, octom i đumbirom, te napravite odličan umak za salatu. Dobar su izvor vitamina C i beta-karotena. Sezona im je od studenoga do travnja.

S.P./health.com

face