Poduzeti konkretne mjere kako bi se ublazile posljedice poskupljenja zivotnih namirnica

 SARAJEVO - Sindikat PPDIVUT BiH uputio je pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću u kojem navodi da je početkom jula u javnost iznio svoje procjene šteta koje će nastati zbog suše, ali i aktuelne političke situacije u BiH.

Tom prilikom, kako se navodi u pismu, Sindikat PPDIVUT je precizirao sve ono što se ovih dana potvrđuje oko povećanja cijena energenata i hrane i upozorili da je nužno da Vlada FBiH na čelu sa premijerom hitno i prioritetno poduzima konkretne mjere kako bi se ublažile posljedice.
 
„Neprimjereno je da se ministar poljoprivrede Jerko Ivanković - Lijanović zaklanja iza Federalne vlade, a da prethodno sam nije poduzeo potrebne konkretne mjere i aktivnosti da se zaštiti domaća proizvodnja, jedino je u tom cilju na džambo plakatima reklamirao sebe, a ministar trgovine Milorad Bahilj traži izlaz iz teške situacije pozivom građanima da se odriču hrane“, navodi Sindikat PPDIVUT.
 
Ovaj sindikat hitno traži da se određena sredstva Vlade, ali i bankarska sredstva, stave u funkciju nabavke pšenice, kako bi „preduprijedili prijeteću glad na našim prostorima“.
 
“Cijenimo da je ovo najprioritetniji problem koji treba rješavati, jer informacije kojima raspolaže ovaj sindikat govore da se dosad nije vodilo dovoljno računa o robnim rezervama. Zbog takve politike nalazimo se pred velikim problemima kako ublažiti predstojeća neminovna poskupljenja osnovnih životnih namirnica.
 
I ovom prilikom Sindikat PPDIVUT BiH izrazio je spremnost da, kao socijalni partner, pomogne u odabiru prioriteta za rješavanje aktuelnih problema. Tim povodom je ponovo aktueliziran prošlomjesečni zahtjev za hitan razgovor socijalnih partnera, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

face